Fredrick H. Zal | Atelier Z; an.architecture and industrial design studio, advocating dialogue in the fine + applied arts © ALL WORKS PROPERTY OF ATELIER Z or COLLABORATORS. DO NOT COPY, LINK OR DOWNLOAD.
Philadelphia
Portland
ARCHITECTURE | FURNITURE | ART | CONTACT

 


ARCHITECTURE

 

Community

Design Competitions

Event Production
Urban Design + Master Planning
Institutional

 

Residential

Multi-Family + Mixed-Use

New Single-Family Homes

Adaptive Re-Use, Remodels, + Additions

 

Commercial

Retail

Restaurants

Entertainment

Office

 


FURNITURE

Cabinetry

Installations

Table, Lamp + Chair

 


ART

 

Applied Art

Industrial Design

Identity Packages + Graphic Design
Web Design

 

Performance Art

Dance + Theatre
Modeling


Fine Art

Sculptural Installations
Photography

 


ABOUT ATELIER Z

 

Studio Culture

People

Hours

Rate of Pay

Employment Opportunities

Collaborators

Inspiration

Philosophy

 

Advocacy

Creative Advising
Teaching
Gallery + Art Patronage

 

Theory + Research

Empathy

Morphology

Material Narrative

Pre-Fabrication + Mass Customization
Design Language for Students + Patrons

Gestalt Psychology

 

Press

Publications + Video
Public Engagements


Search Site
CONTACT + e-Mail


Save Mother Earth Office of Sustainable Development, Portland, Oregon: BlueWorks Business Award for Environmental Sustainability
1% For The Planet Sierra Club Advocate
Reduce Recycle Rethink preFabrication - Modular Building
Architecture 2030
Blue Sky Renewable Energy

Bookmark and Share

Atelier Z on Facebook

ARMADILLO
   ZEN   

Domo.Armadillo.Love

Domo.explodometric



1. Sleeping Space
2. Bathing Sanctuary
3. Research Studio
4. Dining Space
5. Cooking Space
6. Sun Deck
7. Discussion Hearth
8. Fine Arts Gallery
9. Martial Arts Dojo



Growing from the mass of the earth, this folded land/form domus carves out a sanctuary from the chaotic world around it, while still maintaining ample solar views of the sky above. Its riveted zinc skin folds over a steel frame to protect its back, while its soft wooden underbelly stretches out into the warming sun of a sunken basalt courtyard garden. Locking together the fracturing shards are a vertical concrete mass [bathing/hearth] and glass spike [stairs/cooling stack].
The master suite, kitchen and dining areas receive early morning sunlight over the rear wildflower meadow. As the sun sets over the reflecting pool, video projection upon the periphery walls may be viewed from the dining room, dojo, library and decks. With the choice of many wooden decks or a grass eco-roof, one can bask in the sun from sunrise to sunset.

Domo.Plan.Sketch

PROJECT STATISTICS:
Second Floor: 650 sq.ft. + 2 decks
Main Floor: 800 sq.ft. + 2 decks
Ground Floor: 1,000 sq.ft. + deck / reflecting pool


PROJECT: domo
LOCATION: portland, oregon
BUDGET: $208,250

PUBLICATION: seattle.case.study.homes, no.1, p.10.

PRESS:
Otto, Bridget A. The Oregonian: “Totally FAB: Designers Roll Out Customized Modular Homes”, 04 November 2004, Homes + Gardens, p.1, 18-24.